Slovensko-poljski poslovni forum in 9. evropski kongres malih in srednjih podjetij, Poljska 15. do 17. oktober 2019

Gospodarska delegacija na Poljsko

V Katowicah se bo med 15. – 17.10 2019 odvijal slovensko-poljski poslovni forum in 9. evropski kongres malih in srednjih podjetij

Mesto Katovice je središče znanosti, kulture, industrije, gospodarstva, trgovine in transporta poljskega vojvodstva Zgornja Šlezija v jugozahodnem delu države. Čeprav je bila regija v preteklosti poznana predvsem po težki industriji (premogovništvo in jeklarstvo), pa se je v zadnji letih lokalno gospodarstvo močno prestrukturiralo. Širša okolica mesta Katovice se s svojim gospodarstvom uvršča na visoko 16. mesto po ustvarjenem BDP v okviru Evropske unije.

Slovenska podjetja lahko izkoristijo svojo prisotnost na kongresu za vzpostavitev novih poslovnih povezav in predstavitve svojih poslovnih interesov s predstavniki podjetij iz drugih evropskih držav. Na kongresu organizatorji pričakujejo namreč preko 7500 udeležencev (preko 1000 podjetij in institucij) v okviru 37 tujih delegacij.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, Javno agencijo SPIRIT Slovenija ter veleposlaništvom RS v Varšavi vabijo zainteresirana slovenska podjetja k udeležbi v gospodarski delegaciji, ki bo med 15. in 17. oktobrom letos obiskala mesto Katovice na Poljskem. Delegacijo bo vodil minister Zdravko Počivalšek.

Obisk slovenske delegacije je organiziran na pobudo in povabilo regionalne lokalne gospodarske zbornice, kateri predseduje g. Tomasz Zjawiony, sicer uspešen podjetnik in tudi bodoči častni konzul Republike Slovenije v Katovicah.

Ob obisku slovenske delegacije bo v torek, 15. oktobra 2019, potekala bilateralna gospodarska konferenca z B2B sestanki med slovenskimi in poljskimi gospodarstveniki.

Naslednji dan (sreda, 16. oktobra) se v Katovicah začne tri dnevni 9. evropski kongres malih in srednjih podjetij (Ekonomski forum/).

Zainteresirana slovenska podjetja se morajo za v naprej načrtovane sestanke, ki bodo potekali v četrtek, 17. oktobra (opcija tudi v petek 18. oktobra) registrirati do 10. oktobra preko elektronske prijave (https://b2bharmo.com/K2019/).

V okviru tridnevnega obiska bodo lokalni organizatorji organizirali obiske nekaterih lokalnih podjetij in institucij v skladu z vašimi interesi, prav tako pa se boste lahko udeležili uradne otvoritve konzulata RS v Katovicah (predvidoma v torek 15. oktober ob 17.00).

Regionalna gospodarska zbornica v Katovicah je za skupno sodelovanje s potencialnimi poljskimi sogovorniki predlagala naslednja zanimiva področja: IKT, avtomobilska industrija, digitalizacija, visokotehnološki izdelki in tehnologije, kibernetska varnost, medicinska oprema in novi pristopi v zdravstvu, inovativnost, napredne tehnologije – vključno z industrijo 4.0 ter pametnimi tehnologijami…

Več na povezavi https://www.gzs.si/Dogodki/15-10-2019/gospodarska-delegacija-na-poljsko-2019

Vljudno vabljeni, da se udeležite obiska podjetij v Katovicah !

Ekonomski forum Krynica, Poljska, 3.-5. september 2019

Gospodarski forum v Krynici predstavlja najpomembnejše srečanje političnih in gospodarskih elit v srednji in vzhodni Evropi. Krynica za 3 dni postane politično in gospodarsko srce celine. Voditelji držav in vlad, ministri in poslanci skupaj s poslovnimi vodji in priznanimi strokovnjaki razpravljajo o najbolj aktualnih vprašanjih.

Vsi pa se strinjajo, da vzdušje in naravne lepote tega edinstvenega kraja pomagajo doseči medsebojno razumevanje, s čimer ustvarjajo popolno okolico za pogajanja.

Rdeča nit foruma to leto bo: Evropa jutri. Močnejša. Kaj to pomeni?

Konferenca se bo osredotočila na to, kako se bo stara celina spopadla v naslednjem desetletju in na strategije, ki naj bi vodile evropske vlade v globalnem sistemu.

Forum obišče skoraj 5000, saj je le-ta odlična platforma za izmenjavo različnih tem, od politike in gospodarstva do športa in kulture.

Program letošnjega foruma bo vključeval pet plenarnih zasedanj in več kot 200 panelnih razprav, strukturiranih po več tematskih sklopih. Delegati bodo obravnavali vprašanja iz naslednjih področij: poslovanje in upravljanje, naložbe in razvoj, Evropa in svet, makroekonomija, nova ekonomija, država in reforme, družba, pa tudi mednarodna politika, varnost, energija in inovacije.

VABILO NA SEMINAR – POLJSKA: PRILOŽNOSTI ZA GOSPODARSKO IN TRGOVINSKO SODELOVANJE

Gospodarska zbornica Slovenije, sreda 22. maj 2019 

Kljub dejstvu, da sta si slovensko in poljsko gospodarstvo v marsičem podobna – kar se tiče vrste industrije in proizvodnje blaga za široko potrošnjo in v določenih segmentih slovenska podjetja težko tekmujejo s poljskimi, pa na drugi strani  nedvomno obstaja še vedno zelo veliko poslovnih priložnosti v okviru trgovinskih odnosov, predvsem pa na področjih razvoja, inovacij, investicij, skupnega nastopanja na tretjih trgih, …

Z željo, da bi podrobneje predstavili nekatere priložnosti ter nekatere načrtovane dogodke v okviru slovensko poljskega gospodarskega sodelovanja v letošnjem letu, Gospodarska zbornica Slovenije, Veleposlaništvo Republike Poljske, Društvo in poslovni klub Triglav Rysy ter javna agencija SPIRIT, skupaj organizirajo posvet, ki bo potekal v sredo 22. maja 2019 od 10.00 ure naprej na Gospodarski zbornici Slovenije, Dimičeva ul. 13 v Ljubljani, dvorana poslovna oaza (7. nadstropje).

V drugem delu srečanja bodo organizirani individualni razgovori med udeleženci in govorniki posveta.

Predvideni program posveta:

9.30 – 10.00 Registracija udeležencev
10.00 – 10.10 Uvodni nagovor

 

10.10 – 10.30 Pregled gospodarske situacije na Poljskem in pričakovane gospodarske napovedi

ga. Monika Langiewicz, Svetovalka, Oddelek za politične, gospodarske in konzularne zadeve. Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani

 

10.30 – 10.50 Kako vam lahko pri poslovanju na Poljskem pomaga Poljsko slovenski klub Triglav Rysy

g. Matej Hojnik, Predsednik Društva in poslovnega kluba Triglav Rysy

10.50 – 11.10 Kongres malih in srednjih podjetij – priložnost za slovenska podjetja za skupno sodelovanje (Katowice – 16. – 18.10 2019)

g. Tomasz Zjawiiony, Podjetnik in predsednik gospodarske zbornice v Katowicah (preko Skypa)

 

11.10 – 11.30 Priložnosti za slovenska podjetja na področju izdelkov za vsakdanjo rabo (FMCG izdelkov)

ga. Vesna Marđonović, poslovna svetovalka

 

11.30 – 11.50 Možnosti za skupno sodelovanje poljskih in slovenskih zagonskih podjetij

ga. Bogumila Plachtej Pavlin, Svetovalka, Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani

 

11.50 – 12.00 Vprašanja in odgovori
12.00 – 13.30 Individualni razgovori po razporedu

Posvet bo potekal v angleškem in slovenskem jeziku. Za člane GZS je udeležba na tem dogodku brezplačna. Za nečlane znaša kotizacija 60,00 EUR na udeleženca (DDV vključen) in ga poravnate ob prijavi na TRR GZS: 02924-0017841495, sklic 1510 – 5507, s pripisom »Posvet Poljska«.

Udeležbo na dogodku lahko potrdite na spletni strani https://www.gzs.si/Dogodki/22-05-2019/seminar-poslovne-priloznosti-na-poljskem strani, najkasneje do ponedeljka 20. maja, oz. do zasedbe mest.

Morebitne odjave se pošljejo pisno na elektronski naslov: marko.jare@gzs.si, najkasneje do ponedeljka, 20 maja 13:00 ure. Po izteku tega roka vam v primeru neudeležbe GZS zaračuna 50,00 EUR na udeleženca (DDV vključen) nadomestila za stroške organizacije.

Seminar: poslovne priložnosti na Poljskem

Kraj: GZS, Dimičeva 13, Poslovna oaza/ 7. nadstropje

Organizator: Mednarodno poslovanje/CEMP

Kontakt: Marko Jare, 01 5898 158, marko.jare@gzs.si

 

2. Nacionalna konferenca o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva, Brdo pri Kranju, 10.april 2019

Vabljeni na 2. Nacionalno konferenco o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva, ki bo potekala v sredo, 10. aprila 2019, od 10.00 do 15.30 ure na Brdu pri Kranju (Kongresni center).

Letošnja rdeča nit dogodka je »Več izvoznikov + več trgov + višja dodana vrednost = 50 mlrd € izvoza in 60.000 € dodane vrednosti na zaposlenega do l. 2025«.

Program:

• uvodni pozdravi predsednika Vlade Republike Slovenije Marjana Šarca, ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, predsednika GZS Boštjana Gorjupa,
• plenarni del bo obravnaval globalne trende in mednarodne izzive 2019, predstavitev akcijskega načrta internacionalizacije in predstavitev načrtov na področju gospodarske diplomacije,
• okrogla miza na temo “Več izvoza, več trgov in višje dodane vrednosti”,
• okrogla miza na temo “Vloge bank in finančnih organizacij pri pospeševanju slovenskega izvoza”,
• okrogla miza na temo “Ukrepov MGRT za razvoj inovacij, spodbujanja internacionalizacije in mednarodnega razvojnega sodelovanja”,
• okrogla miza na temo “Slovenija v globalnem ekonomskem prostoru”,
• okrogla miza na temo “Moč blagovnih znamk. Podjetje. Gospodarstvo. Država”.

Podrobnejši program na povezi.

Predvidene aktivnosti v letu 2019

PREDVIDENE AKTIVNOSTI V PRVEM TROMESEČJU

Sestanek uprave kluba

PREDVIDENE AKTIVNOSTI V DRUGEM TROMESEČJU

Nacionalna konferenca o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva

Predstavitev poljskega gospodarstva z B2B srečanjem

Udeležba na ekonomskem forumu v Katovicah

Izhodna delegacija na Poljsko in obisk FMCG MARKET kongresa

Obeležitev dneva državnosti v Varšavi ter srečanje slovenskih in poljskih podjetij

Udeležba na konferenci Tri morja

PREDVIDENE AKTIVNOSTI V TRETJEM TROMESEČJU

Obisk ekonomskega foruma v Krynici

Vhodna delegacija poljskih podjetij v Sloveniji in predstavitev kluba na sejmu Mos

PREDVIDENE AKTIVNOSTI V ČETRTEM TROMESEČJU

Izhodna delegacija na Poljsko in udeležba na SME kongresu v Katovicah

Novoletni sprejem z gostom iz gospodarstva