Seminar: POSLOVNE PRILOŽNOSTI ZA SLOVENSKA PODJETJA NA POLJSKEM

Seminar: POSLOVNE PRILOŽNOSTI ZA SLOVENSKA PODJETJA NA POLJSKEM sreda 8. julij 2020 ob 10.00 uri, Gospodarska zbornica Slovenije, Poslovna oaza 7. nadstropje Poročilo

Pandemija je zagotovo vplivala tudi na poslovanje podjetij na Poljskem in posledice spomladanskega vala bo gospodarstvo začutilo morda z zamudo – morda šele v začetku naslednjega leta , pravi predsednik uprave podjetja ETI POLAM g. Boštjan Leban. Na to nakazuje zmanjšanje števila izdanih gradbenih dovoljenj na Poljskem v prvi polovici letošnjega leta.

Kako je na lokalno gospodarsko vplivala kriza povezana s COVID-19, kako je poljska vlada pomagala lokalnemu prebivalstvu in gospodarstvu, kakšen vpliv je imel COVID na bilateralno gospodarsko trgovinsko sodelovanje med državama, pa tudi na širšo regijo in kaj lahko pričakujemo v bodoče – o vsem tem je bilo govora na seminarju, ki so ga za predstavnike slovenskih podjetij skupaj organizirali Gospodarska zbornica Slovenije, Javna agencija SPIRIT Slovenija, Veleposlaništvo R Poljske v Sloveniji ter Poljsko slovenski poslovni klub Triglav Rysy.

Srečanja se je udeležilo 17 predstavnikov gospodarstva in državnih institucij Poslovni dogodek je s predstavitvijo trenutne gospodarske situacije na Poljskem ter ukrepi poljske vlade za reševanje posledic krize odprl novoimenovani veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji Nj. Eks. g. Krzystof Jan Olendzki . Veleposlanik je med drugim izpostavil: – Glede na trenutno situacijo je pričakovan upad poljskega BDP-ja za 4,29 odstotka, če pa se razmere ne bodo bistveno poslabšale, bi Poljska izgubo lahko že v naslednjem letu praktično izničila. – Poljska kot ena od ustanoviteljic in najbolj aktivnih članic pobude Treh morij (med 12 državami članicami je tudi Slovenija) si bo še naprej aktivno prizadevala spodbujati mednarodno trgovino in sodelovanje z glavnim ciljem nevtralizacije negativnih učinkov krize, ki jo je povzročil virus COVID 19 – Poljska je poleg že uveljavljenih industrijskih sektorjev definirala še 12 dodatnih na katerih želi intenzivno podpreti in promovirati svoj izvoz na tuje trge. Veleposlanik je med drugim omenil proizvodnje medicinske opreme, gradbene opreme in strojev, kozmetike, mode,…

V drugem delu poslovnega dogodka pa so predstavniki slovenskih podjetij predstavili svoje poslovne relacije, izkušnje pa tudi nekatere probleme s katerimi se soočajo pri poslovanju s poljskim trgom. G. Matej Hojnik, predsednik Poljsko slovenskega kluba Triglav Rysy je predstavil delovanje in oblike pomoči, ki jih zainteresiranim podjetjem lahko ponudi klub , pa tudi ukrepe in konkretne oblike pomoči, ki jih je poljskim podjetjem ponudila poljska vlada. Predsednik uprave podjetja ETI Poland g. Boštjan Leben je povedal, da njihovo uspešno podjetje kriza zaenkrat ni prizadela in praktično ni koristilo nobenih ukrepov, izjema je bilo državno nadomestilo za plače namenjeno staršem z otroci, ki so morali ostati doma zaradi zaprtja šol in vrtcev. Sicer pa njihovo podjetje zaenkrat posluje brez problemov, celo s trendi naraščanje obsega posla, se pa bojijo, da bodo negativni učinki prišli z zamudo. Med problemi pri poslovanju na poljskem trgu je predstavnik podjetja Unichem izpostavil dolge roke (dvakrat ali celo trikrat dalji od povprečja v EU) pri pridobivanju lokalnih dovoljenj pri sproščanju njihovih izdelkov (umetna gnojila in sredstva za zaščito rastlin) v lokalni promet.

Na koncu so udeleženci izpostavili tudi trenutno problematiko povezano z nerazumnimi ukrepi slovenske vlade, ki je Poljsko uvrstila na seznam, ko morajo Poljaki, ki želijo obiskati Slovenijo (privatno ali poslovno) v obvezno samo izolacijo.

Ob zaključku dogodka je bila udeležencem posredovana informacija, da bi predvidoma v mesecu novembru (v kolikor bodo razmere dopuščale) organizirali obisk slovenskih podjetij na Poljskem.